Hrvatski Mindsmiths osigurao seed investiciju od 1,2 milijuna eura

11.11.2021

AI startup Mindsmiths osigurao je seed investiciju od 1,2 milijuna eura od Feelsgood capitala. Unazad godinu dana Mindsmiths je izbacio nekoliko projekata od kojih posebno možemo istaknuti Megi, chatbot koji nastoji pomoći liječnicima i kroničnim bolesnicima koji boluju od srčane hipertenzije.

Feelsgood fond jedan je pak od novih fondova u regiji koji je u potpunosti razvijen u Hrvatskoj. Poseban je po tome što od kompanija u koje investiraju zahtijevaju, pored profita, i ostvarenje pozitivnog društvenog učinka. U njihovom fondu nalazi se 30 milijuna eura za hrvatska i slovenska poduzeća.

Mindsmiths je dosad imao već dvije angel investicijske runde, a ovu seed investiciju ostvario je zbog svoje platforme na kojoj se mogu graditi autonomni sustavi podrške koji automatiziraju zadatke različitih kompleksnosti. Jednostavnije rečeno, Mindsmiths stvara naprednije chatbotove koji mogu donijeti dodatnu vrijednost različitim poslovanjima i institucijama.

Platforma za autonomne sustave podrške

Mindsmiths ističe kako njihova platforma može rukovati s najsloženijim stvarnim slučajevima. Bolnice mogu koristiti njihovu platformu da naprave chatbot/sustav koji bi im pomogao brinuti se o svojim pacijentima izvan bolnica. Škole kako bi ponudile proaktivnu podršku i smjernice svojim učenicima, dok banke mogu izgraditi autonomne sustave podrške kako bi pomogli svojim klijentima da maksimalno iskoriste svoj novac.

Mislav Malenica, osnivač i direktor tvrtke Mindsmiths, ističe kako im je uspješno razvijanje Megi nešto i dokazalo:

Mi sada razumijemo kako je moguće na našoj tehnologiji napraviti autonomne sustave koji stvaraju vrijednost. Međutim, shvatili smo kako nećemo moći napraviti sve takve sustave na svijetu i da je sljedeći bitan korak to otvoriti kao alat i dati pristup drugima. Kako bi to postala platforma kojoj bi drugi imali pristup, nama je trebao neki kapital.

Renata Brkić, partnerica i članica investicijskog odbora u Feelsgoodu, objašnjava zašto u ključne pokazatelje uspješnosti svrstavaju i komponentu društvenog učinka:

Taj društveni utjecaj nam je treća dimenzija koja nam omogućuje bolje procjenjivanje kompanija i njihovu dugoročnu održivost. Kada imamo taj aspekt, ako dobro postavite mjere – a mjerenje društvenog utjecaja je disciplina koja se ubrzano razvija zadnjih 5 godina – jako se brzo vide razlike između dvije kompanije na dugi rok, a nama je to važno.

Koji su daljnji planovi za Mindsmiths?

Mislav navodi kako im je ključno u narednom periodu ispuniti obećanje, a to je da – autonomne sustave koji su do sada bili rezervirani za visokotehnološke i napredne kompanije, naprave dostupnijima svima. Žele da svaka kompanija osvijesti kako može unaprijediti svoje procese pomoću implementacije umjetne inteligencije, a pogotovo pomoću jednog autonomnog sustava podrške – gdje čovjek može imati povjerenje u stroj da može u nejasnim situacijama donijeti ispravnu odluku.

Što se tiče investicija, za 18 mjeseci žele podići Seriju A. Već sad imaju internacionalne klijente i pripremaju se testirati još dva tržišta, a to je njemačko, gdje imaju prve klijente, i američko tržište.

Izvor: Netokracija

https://www.netokracija.com/mindsmiths-investicija-185449