FOTO: Mate Rimac dvostruki laureat, a nagrađena je i hrvatska franšiza kao globalni hit Muzej iluzija

6.7.2022

Na godišnjoj konferenciji BestInvest Hrvatska u organizaciji Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije (CVCA) održanoj danas u Westinu, dodijeljene su godišnje nagrade za najbolja ulaganja u brzorastuće kompanije i startupove tj. najbolja private equity i venture capital (PE&VC) ulaganja.

U kategorijama Osnivač godine i Venture capital investicija godine nagrade je odnio Mate Rimac, a Investitor godine je Provectus Capital. Nagradu za private equity investiciju godine dobio je Muzej iluzija, izlazak iz investicije godine je dodijeljen private equity fondu Blue Sea Capital kao investitoru u tvrtku Piramida, koji je uspješno privukao vodeću japanskoj korporaciji Nipro da uloži u sesvetsku tvrtku. Nagradu za fundraising godine dobio je Feelsgood Capital za prikupljenih više od 200 milijuna kuna za stratupove sa širim društvenim utjecajem.

“Kad šaljemo Whatsapp poruku koristimo aplikaciju iza koje je u tehnološkom smislu naš vodnjanski div Infobip, prvi službeni hrvatski jednorog čija vrijednost premašuje milijardu dolara. Kad kupujemo u pekarnici, Mlinaru ili Pan-Peku, kupujemo u tvrtkama iza kojih stoji private equity kapital. Kada koristimo Bolt za prijevoz ili Wolt za dostavu hrane, koristimo usluge iza kojih stoji venture capital. Kada kupujemo u trgovini – Studencu, Loniji ili Tommyju, kupujemo u tvrtkama u vlasništvu private equity kapitala. Kada pomažemo djeci riješiti test iz matematike koristimo Photomath aplikaciju financiranu venture capitalom. Kada gledamo program Nove TV, gledamo televiziju u vlasništvu private equity kapitala. Nemoguće je dakako navesti sve primjere, ali i ove koje sam navela stavljaju stvari u sasvim drugu perspektivu. Private equity i venture capital ulaganja su svuda oko nas, ali svima nam nedostaje svijesti koliko je važna ova industrija za budućnost Hrvatske i transformaciju našeg gospodarstva”, kazala je predsjednica CVCA Mirna Marović.

Hrvatska na krilima uspjeha Rimca, Infobipa, Gideona, Photomatha i mnogih drugih uspješnih poslovnih priča potaknutih PE&VC ulaganjima ima priliku izgraditi potpuno novi gospodarski ekosustav. Taj novi ekosustav je temeljen na tri stupa: high tech, high skills, high wage! Za malu zemlju poput nas to je jedini način za dugoročni i održivi uspjeh. – izjavila je predsjednica CVCA Mirna Marović.

Iako je korištenje private equity i venture capital ulaganja i dalje u Hrvatskoj ispod prosjeka EU, u nekoliko zadnjih godina bilježimo izuzetno pozitivan trend te su tako u tri godine ova ulaganja porasla za više od 3 puta – s 95 milijuna eura u 2019. godini na 312 milijuna eura u 2021. godini. U tome je najznačajniju ulogu imao HBOR – u zadnje tri godine omogućili su osnivanje čak pet novih fondova, no svjesni su da je još puno posla pred njima. To pokazuje i istraživanje čije su rezultate danas predstavili, a koje je napravljeno uz podršku Europske investicijske banke.

“Istraživanje je pokazalo da u naredne četiri godine na tržištu ulaganja u rizični kapital nedostaje financiranje u visini od 111 milijuna eura godišnje – 89 milijuna za private equity financiranje i 22 milijuna za venture capital financiranje. Razvoj tržišta rizičnog kapitala izuzetno je važan za brži razvoj hrvatskog gospodarstva i povećanje njegove konkurentnosti. Zato je HBOR osigurao i nova sredstva iz NPOO-a namijenjena ulaganju u private equity fondove u iznosu od 30 milijuna eura kojima očekujemo da će se pridružiti i sredstva drugih ulagatelja. Prema dosadašnjem iskustvu, na svaki euro koji je uložio HBOR, u fondove je dodatno uloženo više od 5 eura drugih ulagatelja”, istaknula je na BestInvestu Tamara Perko, predsjednica Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Događaj na kojem se okupljaju investitori „teški“ 3,2 milijarde eura i najbolji hrvatski poduzetnici održan je drugu godinu za redom, a stručni žiri su činili eminentni stručnjaci iz poslovne zajednice: Velimir Srića (Ekonomski fakultet), Leo Mršić (Algebra), Željko Krizmanić (Bird Inkubator), Ognjan Despot (Funderbeam), Ivana Gažić (ZSE), Goran Šaravnja (HGK), Morena Plejić (ZSE), Marijana Ivanov (Ekonomski fakultet), Hajdi Ćenan (CRO StartUP, CroaAI), Hrvoje Serdarušić te Bernard Ivezić (Jutarnji list)

Izvor: Poslovni dnevnik.