Fond Feelsgood uložio 600.000 eura u hrvatsko mikroračunalo VIDI X

9.2.2023

Još 2019., nastao u suradnji s nekim od najvećih tehnoloških tvrtki, projekt oko mikroračunala VIDI X u zadnje tri godine prerastao je u edukacijsku inicijativu koja se proširila na 60 hrvatskih osnovnih i srednjih škola. Iako ih je pandemija prilično uzdrmala, ponajviše zbog nedostatka i otežanog dobavljanja hardverskih materijala, prebrodili su taj period i prošle godine pokazali svoj pravi potencijal.

To je prepoznao i Feelsgood, VC fond usmjeren na mlade i perspektivne tvrtke u Hrvatskoj i Sloveniji koje svojim poslovanjem donose pozitivnu promjenu u društvu. Danas su službeno potvrdili da su VIDI X projektu osigurali investiciju od 600 tisuća eura.

VIDI X mikroračunalo koristi se u rasponu od osnovne škole do STEM fakulteta, a može poslužiti čak i startupima za svojevrstan proof-of-concept.

Tomislav Kotnik, osnivač i CEO tvrtke VIDI-TO, koja stoji iza VIDI X projekta, povodom investicije komentira kako je ova investicija, pa i sama inicijativa, plod njihovog dugogodišnjeg ulaganja u projekte vezane uz edukacije:

Upoznali smo stotine učitelja škola širom Hrvatske, prošli tisuće kilometara od vrata do vrata da shvatimo što trebamo napraviti za njih. Mislim da smo uspjeli naučiti puno u tim godinama i to je sada kapital koji je privukao kapital investitora.

Poticaj za još veći pozitivan društveni učinak

Prije više od godinu dana Tomislav je s timom počeo tražiti opcije financiranja za daljnji razvoj u smjeru edutecha. Feelsgood je bio jedan od kontaktiranih, a kako su im se vrijednosti poklopile nastavili su realizaciju upravo s njima. Investiciju Feelsgooda uložit će u razvoj i širenje utjecaja u Hrvatskoj, ali i van granica Hrvatske, dodaje Tomislav:

Do sada smo se financirali sami iz dobiti, no to više nije dostatno za ozbiljniji razvoj.

Renata Brkić, partnerica u Feelsgoodu, također komentira kako ovim ulaganjem žele pomoći da VIDI-TO napravi značajne iskorake u sektoru obrazovanja, kako u Hrvatskoj, tako i globalno.

Investicija u VIDI deveta je Feelgoodova investicija.

Pozitivan utjecaj na društvo zapravo je jedan od osnovnih kriterija kojima se Feelsgood vodi pri odabiru poduzeća u koja će uložiti. Taj utjecaj mora biti mjerljiv te usklađen s ostvarivanjem 17 ciljeva održivog razvoja UN-a, bez obzira radi li se o okolišnim, ekonomskim ili društvenim izazovima u životima ljudi. Uz sve te uvjete, ipak, zanimalo nas je što je osvojilo investitore ovog fonda kad je u pitanju sam VIDI X, odnosno tim iza proizvoda i inicijative. Renata komentira:

Investicija u VIDI deveta je Feelgoodova investicija od početka investicijskog perioda – u godinu i pol dana. U tom smo razdoblju razgovarali s četristotinjak timova koji su nam prezentirali svoje projekte. Jednostavna je matematika da smo VIDI uvrstili u 3% najboljih koje smo u ovom periodu vidjeli i čuli u Hrvatskoj i Sloveniji.

VIDI X je startup projekt koji je izrastao iz strpljive i održive kompanije koja već treće desetljeće opstaje u izuzetno teškom poduzetničkom okruženju u Hrvatskoj. I to je neprobojna referenca koju ovaj tim donosi u naš odnos.

Procijenili smo da je proizvod atraktivan, dokazan na izazovnom tržištu izvaninstitucionalnog obrazovanja i spreman za globalni rast.

A kako je uopće VIDI X mikroračunalo zaživjelo?

Ako niste dosad bili upoznati s detaljima oko inicijative VIDI X, evo prilike da saznate više: riječ je o još jednom zanimljivom projektu koji je hrvatskom obrazovnom sustavu ponudio alat za učenje STEM vještina. Ono što pak pokretače ovog projekta izdvaja svakako je spomenuta činjenica da dolaze iz medijske grupe koja je kroz svoje tehnološke medije i prva organizirana natjecanja za tehnološke inovacije u regiji dobila vrijedna iskustva i suradnike koji su pomogli ostvariti ovu ideju.

Tako se oko prvog hrvatskog razvojnog mikroračunala okupio niz domaćih inženjera i tvrtki kojima se ujedno i promovira hrvatska tech scena, između ostalih, u nastanak mikroračunala bili su uključeni Byte Lab, Gideon i Rimac Automobili. Uz njihovu pomoć, nakon godinu dana beta faze, s početkom proljeća 2020. izašao je finalni produkcijski model.

Iako izgledom podsjeća na gaming konzolu, a može i poslužiti za igranje, VIDI Project X puno je više od gaming konzole.

Danas se VIDI X mikroračunalo primarno koristi u edukaciji, no mogućnosti primjene su puno šire:

VIDI X se koristi u rasponu od osnovne škole do naših najboljih STEM fakulteta kao što je FER u Zagrebu. Mogu ga koristiti čak i neki startupi za neki proof-of-concept s kojim žele testirati svoju ideju. Mi smo ponudili gotovo 50 različitih vježbi i radionica potpuno besplatno tako da profesori mogu sa svojim učenicima raditi korisne vježbe čim ga stave na školski stol.

Što može VIDI X?

Iako izgledom podsjeća na gaming konzolu, VIDI Project X puno je više od toga, otkrit ćete i na njihovom webu. Konkretno, hardverski, u pitanju je razvojna pločica koja upogonjena vrlo moćnim ESP32 procesorom koji osim niske potrošnje nudi Wi-Fi i BT komunikaciju.

Bitna stavka koja radi razliku između gaming konzole i razvojne pločice je pomno osmišljen port za proširenje (expansion port), na njemu se nalaze 22 pina koji su korišteni za tipkala i senzore na samoj pločici. Na VIDI X mikroračunalo tako možete spojiti dodatne senzore i upravljati kompleksnijim sustavima poput upravljanja pametnom kućom ili učionicom, a njegove Wi-Fi i BT komunikacijske mogućnosti iskoristiti za povezivanje s različitim vanjskim sustavima.

Programiranje za VIDI X ne razlikuje se previše od onog za Arduino, ali potrebno je znati da je ESP32 mnogo moćniji od Atmega328p mikroprocesora koji se nalazi na većini Arduino pločica.

Izgled igraće konzole tu je primarno funkcionalan odnosno da korisnik ne mora priključivati dodatne upravljačke tipke nego su one sadržane na samoj pločici. Također, pločica sadrži ekran koji može biti dijagonale 2.8“ te je osjetljiv na dodir, a VIDI X još se može pohvaliti ugrađenim mikrofonom, zvučnikom, senzorom temperature, IR diodom i senzorom svjetlosti.

Lansiranje usred pandemije

Ako ste se kao i mi pitali kako je izgledalo pokretanje hardverskog projekta usred pandemije i dobavljačke krize, domislili ste se vjerojatno da nije bilo bajno. Štoviše, bilo je skoro kobno. Kada su se nakon gotovo godinu dana osmišljavanja odlučili predstaviti javnosti VIDI X, nakon svega 10 dana proglašena je pandemija, svijet je stao i nisu mogli doći do komponenti za prvu seriju…

Gotovo godinu dana smo kasnili s izlaskom nečeg što smo već predstavili, no srećom mi nismo bili iznimka jer svi su tada bili u problemu. To je pokazalo koliko su krhki dobavni lanci u cijelom svijetu. Te izazove ne možete predvidjeti niti u jednom poslovnom planu.

Danas je situacija nešto bolja, ali sada unaprijed kupujemo komponente u serijama kako se ne bi doveli u sličnu situaciju. U tom trenutku kada je krenula pandemija izgubili smo taj wow moment jer nitko nije razmišljao o ničemu osim o pandemiji. Morali smo krenuti godinu dana kasnije ispočetka da bismo informirali javnost koliko dobru stvar sada imamo u Hrvatskoj. Bio je to tada baš f*ck up koji nas je skoro koštao bankrota, ali sreća prati hrabre valjda :)

VIDI X je od tada imao samo manje dorade i prilagodbe u dizajnu. Zamijenjene su neke komponente kako bi smanjili mogućnost kvarova pri intenzivnom korištenju. Tomislav ističe kako puno posvećuju vremena testiranju uređaja prije no što ih isporuče školama jer žele da dobiju 99% ispravne uređaje. “Borimo se i za onih 1%, ali na neke stvari ne možete utjecati kako biste ih uočili prije isporuke,” zaključuje.

“Otvoreni smo za ideje samih učenika i nastavnika”

Za kraj, zanimalo nas je i kakve nadogradnje dalje planiraju. Tomislav navodi kako će te informacije još neko vrijeme ostati tajne za javnost, no odaje da će VIDI X 2.0 biti kvalitetno osvježenje:

Voljeli bismo da ga kao i prvi puta u potpunosti projektiramo i sastavimo u Hrvatskoj kako bismo promovirali hrvatsku hi-tech industriju iako je i prva verzija VIDI X još uvijek vrlo solidna i iskoristiva za stotine različitih praktičnih radionica.

Tomislav dodaje kako sad već 60 škola u Hrvatskoj ima VIDI X i ideja ih je uključiti u zajednički ekosustav kako bi i oni međusobno razmjenjivali znanja i vještine rada s VIDI X mikroračunalom.

Mi pratimo i provodimo u djelo onaj poznati slogan „dijeljenje je množenje“ pa stoga sve naše aktivnosti uključuju što više zainteresiranih sudionika i otvoreni smo za ideje samih učenika i nastavnika kako inovativno koristiti VIDI X. U svakom slučaju bit će nas svugdje s našim VIDI X-om, ali i s nekim novim projektima na kojima sada radimo.

Izvor: Netokracija