Feelsgood vložil 300.000 evrov v startup BiteMe Nutrition

23.3.2022

Feelsgood, prvi hrvaški sklad tveganega kapitala, ustanovljen za naložbe v slovenska in hrvaška podjetja z družbenim učinkom, je podpisal pogodbo o naložbi v startup BiteMe Nutrition v vrednosti 300.000 evrov. Pozitiven vpliv na družbo je eno od osnovnih meril, ki usmerja in vodi Feelsgood pri investiranju. To je bila osnova tudi za tokratno naložbo sklada z naložbenim kapitalom v višini 30 milijonov evrov. BiteMe Nutrition namreč razvija naravno (clean-label) vejo aktivne prehrane, pri čemer so njihovi izdelki 100% naravni in z rastlinskimi viri hranil, spodbujajo bolj zdrave navade potrošnikov, prispevajo hkrati k razvoju dela certificiranih proizvajalcev ekoloških izdelkov ter so skladni z odgovornim ravnanjem do ohranjanja narave. Prvi investitor v omenjen startup je sicer slovensko družinsko podjetje Medex.

Celotna višina investicije kroga obsega 330.000 evrov, kjer je Feelsgood kot vodilni investitor namenil prej omenjen znesek 300.000 evrov, v krogu pa so sodelovali tudi drugi fizičnimi investitorji, vključno z Igorjem Draškovićem, solastnikom in predsednikom uprave skupine DRACO, sicer pa aktivnim investitorjem v veganske znamke, ter Majo Švener, uspešno podjetnico in ustanoviteljico portala ličila.si. Omenjena naložba bo BiteMe Nutritionu pomagala, da bodo njihovi izdelki dostopni športnikom, rekreativcem in osebam, ki negujejo zdrav način življenja na dodatnih prodajnih mestih in novih tržiščih. Med ambasadorji izdelkov je moč najti številne slovenske športnike, med njimi tudi športno plezalko Katjo Debevec, Špelo Horvat, našo tekmovalko v spustu s kolesom ter rekreativno gorsko tekačico Dejo Jakopič.

Začetna podpora družbe Medex je pripomogla k močni prisotnosti izdelkov pod blagovno znamko BITE ME na slovenskem trgu in danes jih je moč najti praktično v vseh večjih trgovcih v Sloveniji in specializiranih prodajalnah zdrave prehrane. Poleg Slovenije in Hrvaške so njihove linije izdelkov na policah v Veliki Britaniji, Nemčiji, Poljski, Hongkongu, Grčiji in Estoniji.

Kot ključ do svojega preboja v BiteMe Nutrition izpostavljajo razvoj receptur zdravih prigrizkov z visokimi hranilnimi lastnostmi in sestavinami, ki pa po mnenju uporabnikov dosegajo izjemen okus. Z njimi so se v manj kot dveh letih prebili na domače in sedem mednarodnih trgov. Pri tem je bila v ospredju še jasna usmerjenost v trajnostno pridelavo in strogo nadzorovano ekološko pridelavo sestavin, vse z minimalnim vplivom na okolje. Jedro izdelkov tvorijo presne energijske ploščice in bio veganski piškoti brez glutena, dodatkov in dodanega sladkorja.

Celoten koncept je bil tako skladen s kriteriji sklada Feelsgood, saj slednji poleg klasičnega kriterija donosnosti in rasti išče startupe, ki s svojim poslovanjem botrujejo tudi k merljivim družbenim ter okolijskim učinkom, oziroma sovpadajo s cilji trajnostnega razvoja Združenih narodov (ZN). Te pomenijo univerzalni poziv k ukrepanju za odpravo revščine, zaščito planeta ter izboljšanje življenja in možnosti. 17 ciljev so leta 2015 sprejele vse države članice ZN kot del Agende za trajnostni razvoj 2030, ki določa 15-letni načrt za njihovo uresničitev.

»Izjemno nas veseli, da svojo pot nadaljujemo z razširjeno skupino partnerjev in investitorjev ter da smo dosegli dogovor s Feelsgoodom, saj se popolnoma poistovetimo z njihovimi usmeritvami in verjamemo, da skupaj dosegamo še bistveno močnejši nastop ter pospešujemo našo zgodbo in principe. Naše vodilo je, da je naravno najmočnejše in da novodobni in dinamičen slog življenja zahteva kvalitetno prehrano, ki obenem spodbuja trajnost, skrb za okolje in tukaj dosegamo obojestranski interes. Zraven v svoje okrilje dodajamo še izjemno uspešne osebe, podjetnike s poglobljenim znanjem na področjih trženja, vodenja in grajenja podjetij, kar nam bo v fazi rasti neprecenljivo. Hitro razvijajoče podjetje se namreč napakam ne more izogniti, a ključno je, da preko svojega razvoja pridobiva in razširja znanje. Ponosni smo, da prav od vseh investitorjev v krogu poleg finančnih sredstev pridobivamo prav to – močno strateško ekipo, ki bo naše izdelke brez kompromisov prenesla v vse bolj globalen obseg,« je dejal Martin Kandus, soustanovitelj in finančni direktor BiteMe Nutrition.

Feelsgoodov tržni vodja za Slovenijo, Tilen Šarlah, je komentiral zadnjo naložbo sklada: »Veseli nas, da se bo lanski energičen tempo novih naložb nadaljeval tudi v letu 2022. BiteMe Nutrition je postal dragocen član našega resnično raznolikega portfelja in je dokaz, da je tudi na tem prostoru mogoče razviti odlične izdelke za globalno občinstvo. Všeč nam je bil njihov pogum in strast, pa tudi njihova odločnost dokazati, da sta naše počutje in zdravje tesno povezana z ohranjanjem narave in okolja. Tu je še zavezanost Feelsgooda k vlaganju v podjetja, ki spodbujajo enakost spolov, glede na to, da je med lastniki oziroma soustanovitelji večje število žensk.«



KRATKI PREDSTAVITVI

Feelsgood Social Impact Investment Fund je prvi v celoti hrvaški sklad tveganega kapitala in prvi na Hrvaškem, ki financira startupe, ki zagotavljajo pozitiven vpliv na družbo izključno na trajnosten in donosen način. Feelsgood Social Impact Investment Fund je bil ustanovljen za naložbe v hrvaška in slovenska podjetja, ki imajo klasične cilje zasebnega kapitala/ tveganega kapitala s finančnimi donosi in komercialnimi poslovnimi modeli, z močno vodstveno ekipo in potencialom rasti, ter poleg tega želijo in lahko dosegajo merljivo družbeno uspešnost. Projekti teh, večinoma malih in srednje velikih podjetij, morajo doseči dober in merljiv družbeni učinek, vlaganje podjetja Feelsgood vanje pa še dodatno krepi to pozitivno spremembo pri pomembnih družbenih ali okoljskih izzivih, v skladu s 17. trajnostnimi cilji Združenih narodov. Sklad ima 30 milijonov evrov investicijskega kapitala in zagotavlja izključno kapital za rast. pa je največji posamezni vlagatelj v hrvaški Feelsgood je Evropski investicijski sklad, medtem ko je Bellabeat Inc največji zasebni vlagatelj.

BiteMe Nutrition je hrvaški startup, član Zagrebškega inovacijskega centra (ZICER) in ga sestavljajo nekdanji profesionalni športniki, rekreativci ter izkušeni živilski tehnologi in podjetniki. Njihovi izdelki BiteMe so odgovor na zahteve profesionalnih športnikov, rekreativcev in vseh ljudi, ki potrebujejo zdrav vir energije. Ustvarjajo brezkompromisne izdelke naravnega izvora in edinstvenih okusov, ki jih navdihujejo mediteranski recepti in tradicionalne sestavine. Pri BiteMe Nutrition verjamejo, da najboljše stvari izvirajo iz narave, zato vsi BiteMe izdelki vsebujejo 100 % naravnih sestavin in 0 % dodatkov.

Izvor: https://si24.news/novice/feelsgood-vlozil-300-000-evrov-v-startup-bite-me-nutrition